A VPS-ről, a virtuális privát szerverek típusairól és ajánlásainkról

A VPS-ről

 

Tudjon meg mindent a webtárhely-szolgáltatásokról, hogyan kezdődött az egész, mik az ajánlásaink, és miért van szüksége minőségi webtárhelyre.

Tartalom

I. Mi az a VPS?
II. Milyen más típusú tárhelyszolgáltatás létezik?
III. A privát virtuális szerverek előnyei
IV. 8 helyzet, amikor szükséged van VPS tárhelyre
V. VPS tárhely típusok
VI. Következtetések

Ha nem ismerős a webtárhely fogalmával, engedjük meg, hogy egyszerűen megadjuk neked: a webtárhely vagy webgazdálkodás az a hely, amire szükséged van a weboldalad működéséhez. Ez az a kis sarkocska az interneten, ami csak neked tartozik, és amelynek különböző formái lehetnek, az igényeidnek megfelelően. Ma a VPS típusú tárhelyről beszélünk, amely tökéletes azok számára, akiknek szükségük van több saját térre.

I. Mit jelent a VPS?

Pontosabban a VPS az Virtual Private Server (Virtuális Privát Szerver) fogalmát jelenti, ami egy adott szerverön lévő, úgy elrendezett hely, amely úgy működik, mint egy teljes szerver. Önálló operációs rendszere, erőforrásai, alkalmazásai és beállításai vannak, de az előnye is az, hogy elég erős szerverre van telepítve, hogy több VPS fiókot is támogasson és védessen.

Nagyon egyszerű szóhasználattal, egy szerver egy erős számítógép, amely tárolja és feldolgozza azokat az adatokat, amelyeket a weboldalad formájában látsz. Amikor valaki beírja a Google-ba, vagy bármely más keresőmotorba az online áruházad nevét például, ez az erős számítógép "szolgálja ki" (csak szerver ;)) a felhasználó eredményeit, és ő interakcióba léphet a weboldaladdal.

Az, ami megkülönbözteti a VPS-t más típusú szerverektől, az a címében szereplő virtuális rész. A VPS egy virtualizációs technológiát használ, amely a fent említett szervert több virtuális szerverre osztja. Vagyis bár a hardver rész egyetlen darab, úgy működik, mintha több különálló szerver lenne.

Ami a biztonságról a szerverekkel kapcsolatban, ahogy a VPS neve is mutatja, az biztosított. A VPS magán, azaz csak te férhetsz hozzá a szerződésben rögzített szerverünk által előírt erőforrásokhoz (RAM, CPU, foglalt tárhely), valamint az itt tárolt információkhoz.

II. Milyen más típusú tárhelyek léteznek még?

Mielőtt elmondanánk, hogy milyen előnyökkel jár a VPS tárhely, beszélnünk kell még két másik tárhely típusról, amelyek lehet, hogy neked is megfelelőek: a megosztott tárhely és a dedikált tárhely.

Az osztott tárhely árakban megfizethető, olcsó és kevés szakmai tudást igényel tőled, mivel a szolgáltató kezeli a szervert. Eddig jól hangzik, csak az a baj, hogy ez a típusú tárhely azt is jelenti, hogy az összes erőforrást (tárhely, memória, processzor) másokkal kell megosztanod. Vagyis minden erőforrást másokkal kell megosztanod. Valahogy úgy, mint amikor egy nyitott irodában dolgozol.

A dedikált tárhelynek is vannak előnyei. Önmagadnak egy teljes szervert kapsz, valahogy úgy, mintha egy nagyméretű és csinos házad lenne. Csak az a baj, hogy ennyi térnek ára van, és néhány kötelezettséggel jár. Tehát a költségek azonnal megemelkednek, és te kell, hogy gondoskodj a szerver kezelésének egy részéről, ami nem bonyolult, ha tudod, mit csinálsz. De tudod, mit csinálsz? Tudod kezelni az esetleges hibákat, a magas forgalmat vagy a biztonsági problémákat? Ha a válasz nem, akkor talán érdemes kétszer is meggondolnod, mielőtt a dedikált tárhely mellett döntenél.

III. A privát virtuális szerverek előnyei

A VPS a megosztott és a dedikált tárhely között található. "A két világ legjobbja", ha úgy tetszik. Ha VPS tárhelyet választasz, mint felhasználó, a következő előnyökhöz jutsz:

 • Csak saját erőforrások - nem kell megosztanod a memóriát, a feldolgozóerőt, a tárolást vagy az operációs rendszert senkivel. Ráadásul ha elhasználod az összes memória RAM-ot, léteznek további megoldások, mint például a swap memória, amely hozzájárul a memória RAM teljesítményéhez.
 • Magasabb biztonsági szint - a weboldalad egy elkülönített környezetben lesz, amelyet bármi elképzelhető katasztrófáktól óv meg, amelyek a szerver többi részében történhetnek. Ráadásul csak te férhetsz hozzá a VPS szerver tárterületeihez.
 • Magasabb ágilitási szint - adminisztratív jogokat birtokolhatsz a szerverben, azaz root hozzáférést kaphatsz. Ennek a jogosultságnak köszönhetően telepíthetsz és futtathatsz alkalmazásokat, internetezhetsz a szerver használatával, gyakorlatilag bármit megtehetsz, amit a saját otthoni számítógépeden teszel, hogy biztosítsd a weboldalad felhasználóinak a lehető legjobb élményt.
 • Költségek megosztása - mi lehetne szebb annál, mint ha egy csomó előnyöt kapsz megfizethető áron?
 • Skálázhatóság - sosem tudod, hosszú távon merre fognak eljutni a projektjeid, ezért ez a lehetőség rendkívül fontos. Talán úgy döntesz, hogy befektetsz különböző területekbe, mert azok beváltak. Vagy talán több weboldalt fejlesztesz párhuzamosan. Függetlenül attól, hogy milyen helyzetben vagy, fontos, hogy legyen elég tér ahhoz, hogy biztosítsd az összes weboldalad jó működését.
 • Operációs rendszer újratelepítési lehetősége - fontos, hogy legyen ilyen opciód, mert sosem tudod, mikor kell újraindítani a rendszert, és biztos nem szeretnél túl sokat várni ezzel kapcsolatban.
 • Webtárhely továbbértékesítési lehetőség - helyesen olvastad. Egyszerre lehetsz hosting felhasználó és shared hosting eladó. Ez a gyakorlat segít visszaszerezni a VPS-be fektetett pénz egy részét, de óvatosnak kell lenned, amikor alkalmazod. Nem szeretnél több felhasználót hozni, mint amit a szerver képes támogatni.

IV. 8 helyzet, amikor VPS tárhelyre van szükséged

 • Félsz a hosting biztonságától

Ha te az a fajta ember, aki személyesen szeretné kezelni a weboldalának a biztonságát, vagy ha olyan weboldalt kezel, ahol a biztonság elengedhetetlen, és speciális biztonsági beállításokat szeretnél bevezetni, VPS tárhelyre van szükséged. Emellett ha mélyebben szeretnéd monitorozni a weboldalad tevékenységét, ha több térre, feldolgozóerőre van szükséged, vagy ha egyszerűen csak több szükséges. Ahogy említettük, ez a típusú tárhely biztosítja a szükséges erőforrásokat, és legújabb generációs biztonsági beállításokat kínál.

 • Nagyon nagy forgalma van a weboldaladnak

Ha az oldalad még csak most indul el, és a forgalma még elég alacsony, elég egy shared tárhely. Ha viszont nagyon népszerű oldalad van, és folyamatosan növekszik a forgalma, biztosítanod kell, hogy megfelelően működjön, és elkerülni az összeomlást. Ha a szerver túl kicsi vagy túlterhelt más felhasználók által, biztos, hogy problémák lesznek, ha az oldalad forgalma növekszik. Hogy elkerüld ezeket, válaszd a VPS tárhelyet.

 • Az oldalad nem működik a maximális teljesítményen

Mi az, hogy az oldalad nem működik a maximális teljesítményen? Egyszerűen az oldal betöltési ideje nagyon hosszú, így a felhasználók esetleg nem fognak türelmesnek lenni a megnézésekor, még ha érdeklik is őket. A VPS tárhely lehetővé teszi az oldalad skálázását, anélkül, hogy attól tartanál, hogy nem fog a maximális teljesítményen működni.

 • Van egy online boltod

Ha van egy online boltod, a dolgok kissé bonyolultabbá válnak. Egy online bolt több erőforrást igényel, mint egy egyszerű blog, például. Több adatot gyűjt és fizetéseket is regisztrálhat. Tehát a biztonsági szintnek megfelelőnek kell lennie. Nem akarod, hogy az ügyfeleid fontos információi és hitelkártyáik rossz kezekbe kerüljenek, és az egyetlen olyan tárhely típus, amely lehetővé teszi ezt a shared rendszeren, a VPS tárhely.

 • Különleges szoftvert szeretnél használni

Ha az általad használt rendszer a webhelyedhez vagy webhelyeidhez Wordpress vagy más elterjedt webhely-létrehozó és -kezelő rendszer, akkor nem feltétlenül szükséged van VPS tárhelyre. A megosztott tárhelyek is kiválóan megállják a helyüket. Ha viszont különleges szoftvereket vagy programokat tervez elérni, amelyek speciális szerver-beállításokat igényelnek, érdemes áttérni a VPS tárhelyre. Ha továbbá haladó programozási formákat tervez elvégezni, amelyek több ellenőrzést igényelnek a szervernél, szintén szükséged lesz VPS tárhelyre. A VPS tárhelyre vagy akár különálló szerverre is szükség van ahhoz, hogy probléma nélkül működjenek a különféle állami szervekhez, könyvvitelhez stb. kapcsolódó programok és rendszerek.

 • A webhelyed látogatottsága változó

Ha a szerver nem elérhető vagy az oldal nem elérhető hibákat tapasztalsz, valószínűleg a vásárlóid is hasonlókat tapasztalnak. és ha ez csak ritkán fordul elő, a teljes forgalmú online áruházaknak sem szabad ilyen problémákkal szembesülniük, mert ez a vásárlók bizalmát veszélyezteti. Mindenki, aki az oldaladat meglátogatja, csodálatos élményt szeretne. Ha ezt nem tudod nekik nyújtani, azt a vásárlót is elveszítheted örökre! Az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülésére használhatod a VPS hosting-ot.

 • Korlátozott költségvetésed van

Ha a saját szervereden való működés megoldaná az eddig felmerült problémákat, de ez drágább is, akkor a VPS hosting a legjobb megoldás számodra, ha szeretnéd javítani az oldalad teljesítményét, növelni a biztonsági szintet és több RAM-ot szeretnél.

 • Klienseid számára készítesz weboldalakat

Ha a vállalkozásod vagy a vállalkozásod egy része weboldalak létrehozásával foglalkozik, akkor szükséged lesz VPS tárhelyre. Ez lehetővé teszi, hogy korlátlan számú domainet biztosíts tárhelyet, és elég RAM-ot biztosíts a hatékony működéshez mindegyiküknél.

V. VPS tárhely típusai

Két típusú VPS tárhely létezik, attól függően, hogy milyen mértékű technikai tudásod van, mint felhasználó: önállóan kezelt VPS tárhely és külső vagy "kezelt" VPS tárhely.

Az önállóan kezelt VPS tárhely esetében a tárhely szolgáltatók csak az operációs rendszer telepítését végzik el, és a weboldal más kezelési teendőit te, a weboldal tulajdonosa vállalod:

 • A programok telepítése és frissítése, a vezérlőpult kezelése
 • Az oldal biztonságát veszélyeztető lehetséges fenyegetések figyelése és hibák megoldása
 • Ha a hardver (beágyazott eszközök) meghibásodik, általában önmagadnak kell boldogulnod
 • A szerver konfigurálása és karbantartása, beleértve a frissítéseket is
 • Az adatmentés elkészítése

Egyértelmű, hogy ezekhez a tevékenységekhez előzetes szakmai tapasztalat szükséges.

Ha a technikai rész a fortélyod nem, akkor igénybe veheted a külső menedzsmentet is nyújtó VPS tárhelyet. Itt az IT szakemberek gondoskodnak a szerver fizikai és virtuális jó működéséről. A szolgáltatások közé tartozik:

 • a szerver kezdeti beállítása
 • a szerver és szolgáltatások frissítése
 • megnövelt biztonsági szolgáltatások
 • a szerver monitorozása hardver, szoftver és lehetséges virtuális támadások szempontjából
 • automatikus mentés

Természetesen, minden hosting szolgáltató egyéni szolgáltatásokat kínál, így ha érdekel ez a típusú szolgáltatás, akkor érdemes egy szakértőt megkeresni.

VI. Konklúziók

Oké, az összes információ után már nem tekinthetjük magunkat kezdőknek a VPS hosting területén. Most már meg tudod hozni az információk alapján a döntést arról, hogy mely típusú hostingra van szükséged. Már láttad a VPS hosting előnyeit és mikor ajánlott ezt választani. Így minden a következő kérdésre redukálódik: az oldalad növekvő ütemben van és több erőforrásra van szükséged? Ha a válasz Igen!, akkor már ne habozz és válts VPS hostingra még ma!

Ha nem ismered a web hosting fogalmát, hagyd, hogy a lehető leg egyszerűbben megadjuk neked a definíciót: a web hosting vagy webtárhely az a hely, amire szükséged van ahhoz, hogy az oldalad működőképes legyen. Az a kis internet sarkocskád, ami csak neked tulajdonod és ami különböző formákban lehet, a szükségleteidtől függően. Ma a VPS típusú tárhelyről fogunk beszélni, ami tökéletes azok számára, akiknek valami több térre van szükségük maguknak.