A webtárhelyről, a tárhely típusokról és az ajánlásainkról

A tárhelyekről

 

Tudjon meg mindent a webtárhely-szolgáltatásokról, hogyan kezdődött az egész, mik az ajánlásaink, és miért van szüksége minőségi webtárhelyre.

Tartalom

I. Web Tárhely története
II. Mi a web tárhely és miért szükségünk rá?
III. Mi az egyéni domain?
IV. Mit jelent a weboldal tartalmának létrehozása?
V. Mélyebb ismeret
VI. Weboldal indexálása a keresőmotorokban

Web tárhely vagy web hosting egy szolgáltatás, amelyre szükségünk van, amikor egy weboldalt szeretnénk indítani. Ez egy szolgáltatás cégeknek és magánszemélyeknek, amely nyújtja azokat a kereteket, amelyek a weboldal interneten való közzétételéhez szükségesek. Röviden, a webtárhely-szolgáltató ügyfelének egy dedikált vagy virtuális szerverre tárolási lehetőséget biztosít a használt adatok számára. Általában ez a szerver egy adatközpontban található. A Hostico szerverei például a GTS Telecom adatközpontjában találhatók Bukarestben, Romániában.

Legtöbbször a szolgáltató egyedi domaint ad minden weboldalnak, ami egyedi az interneten, továbbá az ügyfél tárhelyt kap a weboldalhoz és egyéni e-mail címeket plusz hozzáférést számos egyéb szolgáltatáshoz.

Léteznek többféle webtárhely lehetőségek, az első ingyenes, ami például a WordPress és a Blogspot platformokon keresztül érhető el. Bár ingyenesek, de sok korlátozásuk van, az felhasználó csak a platformon belüli lehetőségekkel tudja testreszabni az oldal kinézetét és egyéb jellemzőit.

Aztán ott van a megosztott webtárhely, amikor az oldal egy olyan szerveren található, amely több weboldalt is támogat. Ennek a típusnak a tárhelye nem ingyenes, a fizetés havonta, negyedévente, félévente vagy évente történhet, a szolgáltatótól és a választott megoldástól függően. Ez a típus a korábbinál jobb, mert több lehetőséget biztosít a testreszabásra és több alkalmazás futtatására.

Nem utolsó sorban van a VPS tárhely, amely magán virtuális szervereket biztosít az ügyfél számára. Ez a tárhelyi típus nagyon ajánlott nagyon forgalmas weboldalaknak és/vagy speciális alkalmazásoknak. A VPS tárhelyről több információért látogassa meg az VPS-ről szóló oldalunkat.

A Hostico ingyenes SSL tanúsítványokat biztosít minden ügyfélnek, hogy biztonságosabbá tegye a webes alkalmazások és a felhasználó közötti kapcsolatot. A Google, a világ legnagyobb keresőmotorja előnyben részesíti az SSL tanúsítványokat birtokló oldalakat, magasabb pontszámot és jobb helyezést biztosítva nekik a keresési eredményekben. Más szóval, a Google jobban szereti a biztonságos kapcsolatot biztosító weboldalakat.

I. A webtárhely története

arpanet

1969-ben Thomas Merrill és Lawrence Roberts létrehozták az első számítógéprendszert. A hálózatot három eszközből állt: egy a Utah Egyetemen, egy a Standford Kutatóintézetben és egy a Kaliforniai Egyetemen. Ma ezeket tartják a világ első tárhelyeinek.

Az interneten belüli kereskedelmi korlátozások eltávolítása jelentős és szükséges változást hozott az internet hálózatában. Ez 1991-ben történt, és az internethasználók szabadságának növekedése miatt teremtette meg a weboldalak tárhelyének szükségességét. Az volt az internet történetének egy fordulópontja, mert azóta folyamatosan átalakul és napról napra növekszik.

Az interneten több mint 1 milliárd weboldal található: blogok, kereskedelmi weboldalak, prezentációs oldalak, kormányzati oldalak és sok más, amelyek az emberek közötti kommunikációt könnyebbé teszik, és mindegyiknek van webtárhely szolgáltatása.

Ezzel a webtárhely erős alapjaival, 2020-ban is egy működő weboldal eléréséhez három alapfeltételnek kell teljesülnie:

  • Van egy webtárhely szolgáltatás
  • Van egy internetes domain neve
  • Van egy weboldal

II. Mi az a webtárhely és miért van rá szükségünk?

arpanet

A webtárhely az a "terület", ahol az ön jövőbeli weboldala épülni fog. Egy működő weboldal nem létezhet webtárhely nélkül, ahogy egy ház sem épülhet föld nélkül.

A webtárhely egy szolgáltatás, amit szakosodott cégek nyújtanak. A webtárhely célja, hogy tárolja és feldolgozza az adatokat, amiket a felhasználók bárhonnan a világon elérhetnek az interneten keresztül. Gyakorlatilag, a felhasználó az adatokat saját eszközén, például okostelefonján, asztali számítógépén vagy laptopján keresztül éri el, internetkapcsolattal. A weboldal tulajdonosa eldönti, hogyan érintkezzen a felhasználóval, ezzel létrehozva a brand imázst.

A webtárhely amit a szakosodott cégek nyújtanak, csomagokban vásárolható meg. Korábban beszéltem a WordPress vagy Blogspot által nyújtott ingyenes webtárhelyről és azt mondtam, hogy ezek használata korlátozott. Ha például egy blogot szeretne, ahol elmondhatja az ötleteit, eleinte ezek jó választás lehetnek, mert az befektetés minimális.

Ugyanez nem mondható el egy nagyobb projektről, mint például egy online bolt vagy egy intézmény prezentációs weboldal.

Ezért a vásárolt webtárhely csomagok jellemzője elsődlegesen a tárolókapacitás és az adatfeldolgozási sebesség. Gyakran meghatározza az webtárhely csomag árát is. és ha mélyebbre megyünk és azt gondoljuk, hogy egy weboldal felhasználója nagy sebességet szeretne, javasoljuk, hogy a tárolókapacitás SSD legyen. Ez sokkal gyorsabb, mint a hagyományos tároló, amely mágneses forgólemezekkel működik.

A webtárhely amit a szakosodott cégek nyújtanak, csomagokban vásárolható meg. Korábban beszéltem a WordPress vagy Blogspot által nyújtott ingyenes webtárhelyről és azt mondtam, hogy ezek használata korlátozott. Ha például egy blogot szeretne, ahol elmondhatja az ötleteit, eleinte ezek jó választás lehetnek, mert az befektetés minimális.

Ugyanez nem mondható el egy nagyobb projektről, mint például egy online bolt vagy egy intézmény prezentációs weboldal.

Ezért a vásárolt webtárhely csomagok jellemzője elsődlegesen a tárolókapacitás és az adatfeldolgozási sebesség. Gyakran meghatározza az webtárhely csomag árát is. és ha mélyebbre megyünk és azt gondoljuk, hogy egy weboldal felhasználója nagy sebességet szeretne, javasoljuk, hogy a tárolókapacitás SSD legyen. Ez sokkal gyorsabb, mint a hagyományos tároló, amely mágneses forgólemezekkel működik.

Ezenkívül fontosak a processzor sebessége, a fizikai memória, és az adott folyamatok száma, mert ezek mind hozzájárulnak a felhasználóknak a kellemesebb és gyorsabb élményt.

Tárhely - A célnak és a hozzáférő felhasználóknak megfelelően kell meghatározni. Egy kevés tárhely okozhat szolgáltatási megszakításokat.

Erőforrások használata - kell meghatározni a webtárhely választása előtt. Például egy nagyon erőforrás-igényes weboldal, mint egy webshop, magas párhuzamos folyamatokat igényel.

A technikai támogatás - elsődleges. Ajánljuk, hogy olyan szolgáltatást válasszon, amely 24/7-ben nyújt technikai segítséget.

III. Mi az a saját domén?

A domain az oldal neve. A webtárhely "földterület" hasonlatához kapcsolva a domain az "cím", ahol megtalálható a földterület, és ahol az oldal tartalmát szeretnénk "építeni".

Általában a domain kapcsolódik az online tevékenységhez, de ez általános szabály nem igaz. Például a google.com a világ legnagyobb keresőmotorjának domain neve. Tudjuk, hogy a Google keresőmotor, de maga a név nem utal erre.

A domain segít megtalálni és felismerni. Amikor a felhasználó beírja a domain nevét a keresőmotor címsorába, az oldalad javasolt lesz. A háttérben lévő folyamat bonyolult, láthatatlan és általában csak a szakemberek és az érdeklődők értik.

A domainnév egy karakterlánc, ami kapcsolódik és egy vagy több állandó kapcsolattal rendelkező szerverhez rendelt IP-cím(ek)nek felel meg.

IV. Mit jelent az oldalad számára tartalmat létrehozni?

Mint fentebb említettük, a tartalom az, amit "házat" építesz a "földterületeden", a webtárhelyeden, a saját "címeden", a domainnév alapján. És éppen azért, mert ez mint egy "ház", a tartalomnak barátságosnak kell lennie, mint egy jó házigazda. Az oldal tulajdonosa és a szakemberek döntik el, milyen típusú tartalmat szeretnének létrehozni, hogy továbbítsák a projekt üzenetét.

Gyakorlatilag a tartalom az, amit valaki úgy dönt, hogy megmutat a felhasználónak. Két dologról kell itt említést tenni - a tartalom az, amit a felhasználó látni szeretne, és a dizájn az információ struktúrája. A felhasználók nem érdeklik őket, például hogyan teszel "rendet", ők jól érezni szeretnének a "házadban", megfelelően szolgáltatva és megtalálva azokat az információkat, amire szükségük van.

Hogy az oldal tetszetős legyen a felhasználó számára, nem csak jól strukturált szövegekre és leíró képekre van szüksége. Hanem jó funkcionalitásra és optimális sebességre is. A legismertebb oldal tartalomkezelő rendszer a WordPress. Az ez platform nagyon megkönnyíti az oldal kinézetének és funkcionalitásának létrehozását. Könnyen telepíthető és konfigurálható, egyszerű adminisztrációs lehetőséget kínálva, ami nem igényel haladó ismereteket.

A telepítése lehetővé teszi a kinézet létrehozását különböző "témák" segítségével, amelyek testreszabhatóak és alkalmazhatóak a projekt követelményeire. Több ezer modul (plugin) és alkalmazás áll rendelkezésre, amelyek segítenek létrehozni a szükséges oldalt, legyen az egy blog, egy online áruház vagy hírportál, vagy a terméked prezentációs oldala.

V. Mélyebb részletek

data center

Eddig arról beszéltünk, hogy a weboldal működéséhez három alapvető dolog szükséges:

  • Webtárhely
  • A domainnév
  • Tartalom

Most eljött az ideje, hogy mélyebben ásva megértsük pontosan, hogyan működik egy weboldal.

A webhely szervere egy olyan számítógép, amely hosszú ideig, néha akár évekig folyamatosan működik. Az adatok tárolására és a több felhasználó által használt folyamatok futtatására szolgál. A szervereknek különálló helyszínekre van szükségük, amelyeket adatközpontoknak neveznek, és jóval hatékonyabbak az általános számítógépeknél.

Az adatközpontok különlegesen kialakított helyek a szerverek házigazdálkodásához és jó működéséhez. Általában több internetkapcsolattal, hűtőrendszerekkel és áramforrással rendelkeznek. Az adatközpontoknak különleges feltételekre van szükségük, mint például alacsony, állandó hőmérsékletre és szabályozott páratartalomra. A több internetkapcsolat, több hűtőrendszer és több áramforrás redundanciának nevezett. Ha például egy internetkapcsolat leáll, van egy másik, amely átveszi az első funkcióját. Az adatközpont eltér egy webhelytől egy másikig.

A szerver és az adatközpontok a egy egész ökoszisztéma fizikai része, a hardware része. Ha a software részére nézünk, megérthetjük, hogy milyen folyamatokat és szolgáltatásokat kínálnak és futtatnak.

FTP azt jelenti, hogy file transfer protocol. Lehetővé teszi az adatok átvitelét egy helyről egy másikra. Ezt egy "klienst" FTP-n keresztül lehet elvégezni, ami egy program a kapcsolatot a számítógép és a szerver között, ahol feltöltjük vagy letöltjük a fájlokat. A kapcsolatot egy felhasználónév és jelszó biztosítja, amelyek a tárhely fiókjához kapcsolódnak. A funkciót leginkább akkor használják, amikor a weboldalon változás történik - vagy tartalom frissítése, vagy egy új weboldal publikálása.

HTTP egy szerveren található szolgáltatás, amely fogadja a felhasználói kérés. Utána biztosítja a kért weboldalt. Amikor beírunk egy webcímet a címsorban, egy kérés jön létre. A kérésre a tárhely szerver fog válaszolni, és a böngésző jól strukturáltan jeleníti meg a tárhely szervertől fogadott információt.

Az e-mail szerver egy szolgáltatás, amely biztosítja az e-mail kommunikációt. Lehetővé teszi az üzenetek küldését a szerverre és a mail szerverek között egy SMTP (simple mail transfer protocol) nevű protokoll használatával. Az e-mail üzenetek fogadásra kerülnek az MX (mail exchange) szerverre, és később letölthetők a kliens eszközére (laptop vagy okostelefon) a POP3 vagy IMAP protokollok segítségével.

VI. Egy weboldal indexelése a keresőmotorokban

A Google a legismertebb internetes keresőmotor. Miután egy weboldal publikálva van az interneten, egy "bot", ebben az esetben a Googlebot, megtalálja azt, figyelve azokat a linkeket (kapcsolatokat), amelyek már be vannak indexelve más weboldalakon. A robot gyakorlatilag segít a világháló bővítésében és a felhasználó számára releváns információk megtalálásában. Így, ha linkelnek más weboldalakkal, hamarabb, jobban és hatékonyabban lesz indexelve.

Talán az egész folyamat bonyolultnak tűnik, de nincs miért aggódni. Számos szakember segíthet létrehozni azt a weboldalt, amire szükséged van. Kezdve a domain név kiválasztásával és a brand képének kialakításával, egészen a weboldal üzemeltetéséig és implementálásáig. A legfontosabb dolog, amit mi látunk, hogy tudd, mit akarsz, és hajlandó legyél erőforrásokat és időt befektetni a projektedbe.