A domainekről, a megfelelő domain kiválasztásáról és ajánlásainkról

A domainekről

 

Tudjon meg mindent a domain nevekről és arról, hogy mit kell tudni a weboldal nevének kiválasztásakor

Tartalom

I. Mi az egy webdomain?
II. Hogyan kezelek egy domain nevet?
III. Mi tartalmazzon egy domainet?
IV. Hogyan válasszam ki a megfelelő kiterjesztést?

Az informatikai újítások bevezetésével és fejlődésével az utóbbi években jelentősen nőtt az interneten lévő forgalom, ami természetesen a hozzáférések és az online értékesítések számának növekedését is jelentette.

Ennek köszönhetően az adatok azt mutatják, hogy az aktuális pillanat kiváló lehetőséget kínál az online képviseletre, tehát ha még nem rendelkezik weboldallal üzleti célokra, de szeretne lépni ebbe az irányba, a Hostico minden szükséges szolgáltatást és eszközt biztosít Önnek, hogy projektje minél hamarabb elérhető legyen az interneten.

A következőkben a webdomainek fogalmát és működését meghatározó fő szempontokat foglaljuk össze.

I. Mi az egy webdomain?

Web domain-ek vagy domain nevek olyan nevek, amelyeket hiteles regisztrálók időre szóló foglalásokra kapnak, elsődleges céljuk a web szerver fizikai címének az általunk kiválasztott kifejezéssel / kifejezésekkel való összekapcsolása.

Röviden, a domain az a cím, amelyet a böngésző keresősávjába írunk, ha egy weboldalt szeretnénk elérni (pl.: google.com, facebook.com, hostico.ro)

Ha a domain nevek rendszere nem létezne, minden egyes weboldalt külön-külön kellene elérni a szerver fizikai címéről (pl.: 12.345.678), el tudjátok képzelni, mennyire fontos tehát, hogy egy weboldal neve meghatározza működését, és hiánya csak zavart okozna.

II. Hogyan administrok egy domain nevet?

A folyamat, amelynek során egy személy vagy jogi személy megszerzi a domain nevet, regisztrálásnak nevezik. Ahogy említettük korábban, a domain nevek regisztrálása időre szóló foglalásokra történik (legalább 1 évre), és később újra kell őket megújítani, ha továbbra is megtartani szeretnénk őket.

De mi történik, ha egy domain nevet egy cégtől vásárolunk meg, és azt szeretnénk áthelyezni másik szolgáltatóhoz különböző okok miatt?

A legtöbb kiterjesztés esetében igen. A domain áthelyezése általában egyszerű folyamat, amely általában csak egy átvezető kód létrehozását igényli, bár vannak kivételek, amelyek további eljárásokat igényelnek.

III. Mit kell tartalmaznia egy domainnek?

Egy domain nevének kiválasztása személyes döntés, és bármilyen kifejezést tartalmazhat (amennyiben nem sérti a jogszabályokat), de jó, ha a kiválasztott név könnyen megjegyezhető és a végzett tevékenységet jelképezi.

Egy konkrét példa erre az oldal, amelyen most tartózkodtok: hostico.hu.
Ha olyan összetett nevet választottunk volna, mint például: gazduiredomeniicertificatehostico.ro, valószínűleg nem jutottatok volna el odáig, hogy elolvassátok ezt a cikket, nyilvánvaló okok miatt.

A domain név lehet egy márka, ha okosan választjuk ki, és a hozzáférés nagy része ennek köszönhető lesz.

IV. Hogyan válasszam ki a megfelelő kiterjesztést?

Hiteles domain regisztrálók által létrehozott együttműködési partnerek révén a Hostico több mint 140 kiterjesztést kínál az összes tevékenységi területről.

Annak ellenére, hogy a magas kiterjesztésszám első pillantásra előnyösnek tűnik, lehet, hogy nem világos, melyik opció megfelelő a végzett tevékenységre.
Most továbbra is elemezzük a domain regisztrálásakor gyakran előforduló helyzeteket:

A célközönség Romániában van

A legtöbb helyzet ebbe a kategóriába esik. Megvásárolunk egy tárhelycsomagot, választjuk ki a domain nevet, és közvetlenül választjuk a .ro opciót.

Ha kezdő vagy és nincsenek tervedek több weboldalt "meghódítani" az interneten, nem tévedhetsz el a .ro domainmel.

Ameddig az publikált tartalom a románul beszélő lakosságot célozza meg, ez a kiterjesztés a megfelelő választás.

A célközönség Európában van

Általában itt több lehetőség van, de a legtöbb ember a .eu kiterjesztést választja. A Hostico ajánlja ezt a kiterjesztést, ha a szolgáltatás csak az Európai Unió területére terjed ki, vagy ha nem szeretnél korlátozva lenni csak a .ro kiterjesztéshez.

A célközönség egy adott országból származik.

A világ összes országának van saját kiterjesztése, amely használható a domain nevénél. Például: ha Spanyolországban narancsot árulsz, vagy Görögországban szőlőt, akkor választhatod a .es illetve a .gr kiterjesztést, így sokkal közelebb leszel a kiválasztott célközönséghez.

A célközönség globális

Ebben a területben a kiterjesztés kiválasztása nem lesz nagyon nehéz, mivel van egy vitathatatlan király, amelyet a .com kiterjesztés jelképez. A nehézség itt az lesz, hogy a kívánt név elérhetősége.

Sok általános neve már regisztrálva van a .com kiterjesztésen, így ha ez az opció nem áll rendelkezésre, a Hostico lehetőséget kínál a .net vagy .org kiterjesztésekre való regisztrációra.

Ajánlott, hogy a .com, .net vagy .org kiterjesztéseken regisztrált weboldalak angol nyelvűek legyenek, hogy többféle ügyfélcsoportot lefedjenek.

A célközönség szakterületen belül van

Ha az oldal egy egyszerű blog vagy egy fogorvosi rendelő bemutató oldala lesz, a Hostico.ro szakterületi kiterjesztésekkel, mint például .blog vagy .dentist segít neked.

Szakterületi kiterjesztésekkel a kiválasztott név sokkal könnyebben megjegyezhető lesz, így a márka előnyt szerzett a versenytársaival szemben.

Ahogy láthatod, van egy megfelelő domain minden weboldalhoz, csak ki kell választanod a megfelelő opciót a prestált tevékenységi kör szerint.
További információkat a regisztrációs feltételekről az oldalainkon találsz: Domainok és Domain Feltételek